Annonce

Annonce

Politisk klumme af Sybille Kyed

Den eneste måde, hvor vi kan skabe en fair konkurrence mellem det konventionelle og økologiske landbrug, er ved at sørge for, at alle relevante parametre kommer til udtryk i produktionsprisen. Derfor har indretningen af EU's landbrugsstøtte fået højeste prioritet i foreningens politiske arbejde, skriver Sybille Kyed, ØL, i sin politiske klumme. Foto: ØL

Økologisk Landsforening tager livtag med landbrugsstøttesystemet

KLUMME: Hvis økologi skal tage det næste spring, så skal rammebetingelserne pege frem mod et bæredygtigt landbrugssystem, hvor alle omkostningerne for vores fælles ressourcer afspejles i produktionspriserne.

Af: Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

I sidste uge fejrede vi, at Danmark har indtaget to økologiske verdensmestertitler. Danmark er det land med det største forbrug af økologiske fødevarer, og danskerne er det folk, der bruger flest penge på økologi. Det er rigtig godt, glasset er på vej mod at være halvt fyldt, og nu er målet at få det helt fyldt. Derfor har det højeste prioritet at tage livtag med EU's landbrugspolitik.

Hvis økologi skal tage det næste spring, så skal rammebetingelserne også pege frem mod et bæredygtigt landbrugssystem, hvor alle omkostningerne for vores fælles ressourcer - klima, natur, rene drikkevand, vandmiljøet, risiko for antibiotikaresistens og husdyrbårne pandemier mm. - afspejles i produktionspriserne. Det er nødvendigt, hvis markedet skal trække den grønne omstilling.

Økologi kan ikke være afhængig af særlige tilskud. Det er politisk sårbart, ikke cost-effektivt for samfundet, og det fjerner ikke den største barriere for at få mere økologi ud over disken. Det er ikke prisen på de økologiske varer, der er den største udfordring, det er prisforskellen over til de konventionelle produkter.

Den eneste måde, hvor vi kan skabe en fair konkurrence mellem det konventionelle og økologiske landbrug, er ved at sørge for, at alle relevante parametre kommer til udtryk i produktionsprisen. Derfor har indretningen af EU's landbrugsstøtte fået højeste prioritet i foreningens politiske arbejde.

Det er en kæmpe mundfuld. Det er det både for foreningen men også for landmændene, og det skal nødvendigvis også give anledning til bekymring, når vi udfordrer det kendte.

I den forbindelse er der flere forhold, som jeg gerne vil understrege.

Økologisk Landsforening har givet udtryk for, at foreningen bakker op om at indføre CO2 afgifter i landbruget. Afgifter er en vej til at bringe de fælles goder ind i den økonomiske ligning. Men Økologisk Landsforening bakker IKKE op om klassiske CO2-afgifter, der står alene opkrævet via skattesystemet.

Økologisk Landsforening vil bygge klimaaftrykket ind i landbrugsstøttesystemet, således at aftryk over et vist niveau medfører lavere landbrugsstøtte, og aftryk under niveauet til gengæld udløser højere landbrugsstøtte. Økologisk Landsforening lægger dertil meget stor vægt på, at der ikke ses isoleret på klima. Opgaven er at få et bæredygtigt landbrugssystem. Det kræver, at systemet også leverer på natur, rent drikkevand, rent vandmiljø og høj dyrevelfærd. Alt det, som økologien står for.

Når jeg tager mine optimistiske briller på, så tror jeg på, at der er udsigt til forandring. Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Det vil ske i en gradvis proces frem mod 2030. Vi er presset af klimalovens mål om 70 pct.'s reduktion, men det står også hævet over enhver tvivl: Økologisk Landsforening medvirker ikke til at trække tæppet væk under landbruget. Økologisk Landsforening går i spidsen for en ny vej til et bæredygtigt landbrugssystem, med en klar intention om at få alle med, også forbrugerne.

Forbrugerne spiller en vigtig rolle - landbruget kan ikke løfte forandringen uden opbakning fra forbrugerne. Fødevarer skal optage en større del af forbrugernes disponible indkomst, hvis landbruget skal producere inden for klodens bæreevne.

Det er desværre gået den modsatte vej. Men med de to danske verdensmestertitler er der grund til håb, og Økologisk Landsforening følger op med mærkesagskampagner og markedsrettede indsatser, så forbrugerne ved, hvordan de handler bæredygtigt.

Flere artikler fra samme sektion

EU-kommissær vil ikke ændre antibiotikaregler

EU vil ikke ændre eller dispensere for reglerne om veterinære lægemidler trods dansk bekymring for stigende antibiotikaforbrug. Det viser en aktindsigt, som Maskinbladet har fået.

09-08-2022 2 minutter EU

Miljøstyrelsen giver dispensation til brugen af endnu et forbudt pesticid

Danske landmænd må i en periode i år bruge pesticidet pyraflufen-ethyl i kartofler, selv om det ikke er godkendt. Miljøstyrelsen har nemlig endnu en gang givet dispensation til brug af et ellers forbudt pesticid.

12-07-2022 3 minutter Pesticider

Dyrevelfærd i økologien: Der er fortsat plads til forbedring

Økologisk Landsforening har talt varmt for at sende dyr ud på græs og give dem rum til at udleve en mere naturlig adfærd. Udelivet rummer dog også farer for dyrene.

05-07-2022 9 minutter Dyrevelfærd